Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Zakon privlačnosti – samo razmišljati o nečem, ni dovolj za dosego ciljev

Eros: zakon privlačnosti je zame nepravilna razlaga drugačnega mehanizma, ki ga razkriva REI. gre za preveč poenostavljeno povezavo med našim razmišljanjem in doseganjem naših ciljev ali izpolnjevanjem želja. samo razmišljati o nečem ali si nekaj močno želeti še ne “privlači” nobenih posledičnih dogodkov v našem življenju. večina ljudi se ne zaveda, da z nevero v dosego svojih ciljev in izpolnitev svojih želja v posledičnih dejanjih močno otežujemo, da bi do izpolnitve in uresničitve dejansko prišlo.

primer: če gremo na razpis za službo v prepričanju, da službe tako ali tako ne bomo dobili, se delodajalcu predstavimo z obrazom s katerega je mogoče razbrati, da se “ne vidimo v tej službi”. vsak delodajalec pa od delavca pričakuje prav nasprotno, da si želi delati tukaj in se tudi vidi na tem delovnem mestu. tako se delodajalec zgolj zaradi nevere delavca vase odloči za nekoga drugega, zavrnjeni delavec pa si misli, sem itak vedel kaj bo. ni pa vedel, da je s svojim razmišljanjem pomembno vplival na to, kako so delovali drugi v naši bližini. in tako je tudi pri drugih rečeh, pri izpolnjevanju naših ciljev in želja pa so skoraj vedno pomembni ljudje v naši bližini, ki nam pomagajo na poti uresničitve.

obstaja pa še nekaj kar nas na drugačen način kot to prikazuje zakon privlačnosti, povezuje z izpolnitvijo želja in ciljev. to je naš koncept življenja, ki je zastavljen še preden se rodimo. zastavimo si ga sami in v tem konceptu so v grobem določene šole, ki nas čakajo in ljudje, ki jih bomo v življenju srečali z namenom, da bi lahko prišli do potrebnih spoznanj. to pa je potem seveda povezano tudi z našimi željami in cilji, ki si jih zastavljamo v življenju in če sledimo poti, ki nam jo kaže življenje, potem tudi pridemo do izpolnitve ciljev, saj so to nagrade za uspešno prehojeno pot skozi šolo življenja. na tak način so naša razmišljanja dejansko povezana z našim življenjem, prihodnostjo in izpolnjevanjem želja.

3 Comments

 1. Tole je pa precej pomankljivo razumljen “zakon privlačnosti”. Iz kje pa ste črpali informacije?

 2. od tod:
  The law of attraction is the name given to the belief that “like attracts like” and that by focusing on positive or negative thoughts, one can bring about positive or negative results.[1][2][3][4] This belief is based upon the idea that people and their thoughts are both made from pure energy, and the belief that like energy attracts like energy.[citation needed] One example used by a proponent of the law of attraction is that if a person opened an envelope expecting to see a bill, then the law of attraction would “confirm” those thoughts and contain a bill when opened. A person who decided to instead expect a cheque might, under the same law, find a cheque instead of a bill.[5]

  Although there are some cases where positive or negative attitudes can produce corresponding results (principally the placebo and nocebo effects), there is no scientific basis to the law of attraction.[6]

  zakon je že dobro razumljen, vsaj v tem pogledu, kar sta skupaj navlekla avtorja knjige the secret in o njem obelodanila v svojih primerih. težava je, da ga tako razume tudi večina ljudi, ali pa vsaj v poenostavljeni obliki … če meniš, da je potrebno razlagi zakona kaj dodati, lahko pripišeš in razpravljamo naprej … torej opredeli s čim se ne strinjaš, pa ti bom utemeljeli, kje in zakaj se moj pogled razlikuje od tega.

 3. No, tale citat, mi zgleda kot nekaj iz Wikipedije (mogoče kak link?) Če sem pravilno razbral, je to komentar na ne preveč posrečeno knjigo THe Secret (neposrečeno v smislu razlage zakona privlačnosti). Vsaj tu je vse skupaj preveč poenostavljeno, kot si omenil v uvodu članka.

  “ni pa vedel, da je s svojim razmišljanjem pomembno vplival na to, kako so delovali drugi v naši bližini” – s svojim razmišljanjem je primarno vplival na to, kako je deloval sam, na kar so se potem odzvali drugi, kar pa so si seveda sami izbrali. Prav tako, bi lahko situacijo v trenutku obrnil, če bi pravilno razumel zakon privlačnosti. No, če bi ga, se mu taka situacija tako ali tako ne bi pripetila, saj bi do službe prišel na povsem drugačen, lažji način :)

  Razlagi, bi bilo potrebno dodati marsikaj a je že vse podrobno razloženo v knjigi “Prosite, dano vam je (“Ask and it is given”), iz katere sta avtorja Skrivnosti pravzaprav kopirala – a ne povsem dosledno :)