Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Zakaj nekateri ne želijo prebrati knjige [psi]

Eros: nekoliko ironično in vendar res: teorija rei ponuja odgovor tudi na vprašanje, zakaj nekateri ne želijo prebrati knjige [psi]! 😉
že uvodoma je treba vedeti, da ljudje beremo knjige iz različnih razlogov in z različnimi motivi. “pravi” bralec knjig je predvsem racio, instinkt in emocio pa najpogosteje nista najbolj naklonjena branju. za slednja je zbiranje informacij s pomočjo branja “nujno zlo”, dodatno pa ju motivira, če je vsebina prebranega neposredno povezana s področjem njunega zanimanja ali morebitnimi težavami v življenju.

Značaj vpliva na to, katere knjige so nam všeč

knjige pa imajo v našem življenju kljub vsemu zelo pomembno vlogo, kar je mogoče pripisati vladajočemu razumu naše družbe – raciu. ta je branje knjig uveljavil kot pomembno – celo osrednjo dejavnost “izobraževanja”. ob tem živimo v privzgojeni predstavi, da je tisti, ki ne bere manj razgledan in s tem tudi “manj vreden” od drugih.

ljudje dojemamo branje zelo različno, čeprav se tega ne zavedamo. to je povezano z razporeditvijo pomembnosti naših razumov – značajem. tako že naš značaj lahko določa, katere knjige nas bodo bolj pritegnile in katere manj. tako so ljudje z izrazitim emociem naklonjeni branju opisnih knjig, v katerih se pri posredovanju informacij upodablja slikovne predstave, tisti z raciem bodo imeli najmanj težav s knjigami, ki uporabljajo logične formulacije in tisti z izrazitim instinktom bodo najlažje razumeli besedila, ki posredujejo nelogično – kreativno ali abstraktno razmišljanje, razpoloženja in občutenja.

Kdo zavrača branje [psi]?

kdor uspe dojeti, kako je pisana knjiga [psi], spozna, da gre v tem pogledu za pravo “čudo”. medtem, ko bralec z raciem “dojema” okvir zgodbe o erosu, se znotraj tega okvirja ves čas prepleta še nezavedna predstava namenjena emociu in instinktu. vsak od svetov je pri tem ustvarjen tako, da je razmerje moči med posameznimi razumi drugačno – temu pa so prilagojena tudi sporočila vsakega sveta. tako lahko ta knjiga z branjem “ureja” odnose med našimi razumi, saj se z njimi dobesedno ves čas poigrava – in to tako, da vsak od njih pride do spoznanja, da ni boljši od drugega in njegova resnica ne “univerzalna” in “prva”, temveč le “njegova”. posledica tega doživetja je pot k sprejemanju, ki je ključ do rešitve večine naših osebnih kot tudi družbenih težav.

to po eni strani pojasni, kako je mogoče, da lahko knjiga [psi] do tolikšne mere prevzame tako številne in tako raznolike bralce, po drugi strani pa se najdejo tudi taki, ki pri branju naletijo na težave, ki jih ne znajo pojasniti. te težave se raztezajo vse od popolnega nerazumevanja besedila pa do ustvarjanja nepravilnih povezav, ki vodijo v nekakšno zmešnjavo vseh predstav in občutkov. na takšne težave pa vselej naletijo bralci, ki so navajeni na svoj vzorec branja in se ne zavedajo, da vselej posegajo po eni od oblik tvorjenja besedila, vse drugo pa jim je zanič. za takega bralca je še posebej pomembno, da to knjigo bere povsem sproščeno in se ne ubada s stvarmi, ki jih ne razume … mora pa pokazati nekoliko več vztrajnosti! še pred koncem knjige bo namreč njegov razum lahko dojel način s katerim bralec komunicira s to knjigo in že pri naslednjem branju se mu bodo odpirala povsem nova doživetja in spoznanja. tisti, ki prehitro obupajo, pa ne bodo ne prvič ne zadnjič prikrajšani v svojem življenju in zelo verjetno je njihova šola življenja namenjena prav temu spoznanju.

druga skupina ljudi, ki zavrača branje knjige [psi] pa so tisti, ki se s knjigo še niso soočili in se iz tega ali onega razloga knjige tudi ne želijo lotiti. če izvzamemo tiste, ki na splošno ne marajo branja, je pri tej skupini zavračanje vedno povezano s predhodnimi informacijami o tej knjigi. glede na to, da je knjigo v kratkem zelo težko predstaviti, gre pri teh najpogosteje za to, da jim je o knjigi nekdo povedal s stališča svojega sveta, in je to v njihovem svetu [psi] postavilo na tisto polico knjig, ki jih ne privlači. ljudje smo naravnani na to, da na osnovi izkušenj, knjige (tudi ljudi) zelo hitro razvrstimo v to ali ono skupino, tako tudi [psi] pri mnogih pristane v napačnem “košu”. zato poudarjam, da te knjige ni mogoče primerjati z drugimi knjigami, pa kakor koli “domišljavo” to za nekatere zveni … na srečo za večino bralcev ta predsodek po zaključenem branju izgine.

Zavist in prekomerna tekmovalnost

posebna podskupina med tistimi, ki vnaprej zavračajo branje knjige [psi], pa so nesprejemajoči instinkti in emocii. nesprejemajoči se instinkt razjeda zavist do vsega, kar izstopa iz povprečja. medtem ko imajo nesprejemajoči emocii težavo zaradi prekomerne tekmovalnosti. njih moti vsak, ki naj bi bil po mnenju nekoga boljši od njih (to je pametnejši, bolj v središču pozornosti, bolj občudovan, bolj zaželen, bolj spoštovan, lepši, privlačnejši, uspešnejši, premožnejši ali pa kar vse skupaj.)

to skupino ljudi je zelo lahko prepoznati po tem, da uspeh knjige preprosto pripisujejo “marketingu” in ne knjigi. s tem želijo pri sebi in pred drugimi razvrednotiti vrednost vsebine in pri tem za neumne označiti tiste, ki so na vse to “nasedli”. edina težava pri vsem je v tem, da vse to trdijo, ne da bi sploh spoznali vsebino knjige. za takšne trditve zadostuje že eno podobno mnenje, medtem ko niti sto drugih mnenj ni omembe vredno (pač veliko zaslepljenih).

Kako torej prepričati take (ne)bralce?

sploh jih ne prepričujemo! [psi] je knjiga s katero se mora soočiti vsak sam. lahko je priporočena, nikomur pa ne sme biti vsiljena. vsak človek je gospodar svojega sveta in sam mora odločiti o tem, kar želi in česar ne. tisti, ki ste knjigo razumeli, boste to znali spoštovati.

Si želiš novih spoznanj?
Naroči knjigo [psi] >
Brezplačna poštnina!

9 Comments

 1. Kaj pa ljudje, ki je ne beremo preprosto, ker čutimo, da je knjiga eno navadno pranje, ki na ta način potegne vase množice, brez kakršnega koli zavedanja o svetu in jim napere eno svojo filozofijo ki ni ne edina ne nujno pravilna? Ta knjiga, če kaj – omejuje!

  • ja, kaj bi pa bilo s takimi, ki preprosto čutijo, da ta knjiga ni zanje? nič, knjiga jih kljub temu sprejema … takšne kot pač so – [psi]nesprejemajoči 😉 … vsak od nas je edini gospodar svojega sveta in vsak, ki je omejen, se je sam omejil. vsak od nas si tudi po svoje prizadeva, da bi v življenju našel to, kar ga osrečuje in izpolnjuje … in če je tvoja filozofija drugačna, jo pač živi, ampak to še ni razlog da se huduješ, nad svetovi, ki jih je prepričala druga filozofija …

 2. Nekoč mi je Eros napisal, da te knjiga ne more omejevati (zožati zornih kotov, vidnega polja, whatever), kakor te pri kemiji ne omejuje preriodni sistem elementov.
  Primerjava je zelo na mestu.

  Nisem ultra mega super srečna in drugačna, ker sem knjigo prebrala, imam pa zdaj še ena presenetljivo uporabna dodatna očala, s katerimi lahko pogledam na stvari. Včasih lahko razlago za določene pojave poiščem samo skozi REI, prej pa razlage sploh ni bilo možno logično sestaviti skupaj.

  Omejuje me torej samo toliko kot jaz dovolim. Še vedno je vse v rokah nas samih.

  • V svetu,kjer ima laž svojo moč,resnico plačujemo s trpljenjem. Obupuješ in iščeš…in ob poplavi “duhovnih” opornic, ki jim sledi razočaranje,dvom. V tvoje življenje pride nekaj novega, prinaša nov pogled na razumevanje sebe. Spet dvomiš,etikiraš. Zakaj? Bil si naučen.

   Vstop v Erosov svet je vstop v tvoj svet.Najprej ga negiraš, vidiš temo,temo… in po vsakem branju postaja svetlejša. Ni ti potrebno vsega razmeti, ampak dojeti. Imaš tri različne prijatelje, ki si v tvojem svetu želijo sprejemanja različnosti vlog, ki jih igrajo. Vojne, ki se bije o knjigi, še ne bo konec. Vsak uveljavlja svoj prav. Primanjkuje nam otroške igrivosti, raziskovanja samega sebe brez pričakovanj. Učiti se, učiti se…igrivo.

   Resnici se najprej posmehujemo, nato se ji silovito upiramo, na koncu pa sprejmemo za samoumevno. Ali ne bo tako tudi s to knjigo?

 3. nikakor ne morem razumet, kako lahko nekdo (v tem primeru “moi”) nekaj trdi o nečem, česar ni prebral…

 4. “kako torej prepričati take (ne)bralce?”
  Kako? Spustite ceno 😉
  Zveni zaniimivo in pripravljen bi jo bil prebrat…IN presodit, ne pa slepo sprejet.
  Konec koncev, sami ste trdili da boste človeštvu vrnili ljubezen, ne pa prodali. Stroški tiska so izgovor razia :) In ja, v svetu kjer vlada razio, nebi kar tako uspešno prodajali resnico, ker tega preračunljivi in pohlepni razio nebi dovolil. Protislovje?
  Kako torej se je kar naenkrat pojavila ta knjiga, ki ponuja resnico in jo nihče ni utišal?

 5. Sem prebral knjigo. Spet neko prodajanje megle. Sam bi lahko enako knjigo napisal…
  Na koncu pač poveš da so si bralci sami krivi s svojimi “razumi” če ne razumejo knjige. Tiste stvari v knjigi, ki jih pa razumejo so pa tako ali tako že prej vedeli

  Simbolične uganke, skriti avtor, simbolična(visoka) cena, stylish izgled knjige…vse to in še kaj bi mi moralo takoj povedati da je to en marketinški nateg, ampak kaj češ, človek je radoveden

 6. cena in branje nista odvisni niti povezani, saj je knjiga na razpolago brezplačno v vseh knjižnicah. knjigo kupijo tisti, ki menijo, da je cena primerna in si jo lahko privoščijo, nikoli pa nisem trdil, da je visoka zaradi izdelave. izdelava knjige je zaradi visoke naklade resnici na ljubo precej nižja kot pri marsikateri drugi – cenejši knjigi. tistim, ki si knjigo težko privoščijo in se kljub temu odločijo za nakup, ponavadi ponudim vračilo celotne kupnine, če menijo, da knjiga ni upravičila njegovih pričakovanj. pri tem odločitve ni potrebno niti utemeljiti, če želijo knjigo vrniti, zato menim, da je to pošteno. vsak, ki misli, da lahko napiše takšno knjigo, priporočam, da ne odlaša s pisanjem … teh je bilo namreč prodanih že okoli 17.000 – v veliki večini po polni ceni, saj se v knjigarnah proda le manjši del teh knjig. pa veliko sreče! 😉

 7. bravo*za nekaj posebnega*