Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Trije zakoni življenja

1. spoštuj svoj svet in enako svetove drugih.
2. ne sodi svetov drugih po svojem svetu.
3. razmišljaj, kaj boš naredil za življenje, in ne, kaj bo Življenje naredilo zate.

Eros: trije zakoni življenja v knjigi [psi] predstavljajo temeljna načela, ki jim ves čas sledi vsaka šola življenja. izhajajo iz razumevanja našega smisla in tudi naše narave. čeprav si jih lahko razlagamo zelo široko imajo jasno sporočilo, ki posamezniku olajša šolo v kateri se je znašel.
vsa tri načela v resnici predstavljajo tudi temelj vseh svetovnih religij in številnih življenjskih filozofij, le da pogosto prihaja do razlik v njihovi interpretaciji, zato bom zapisal še svoj pogled nanje …

“spoštovati svoj svet in enako svetove drugih.” osnova tega zakona je, da smo vsi del enega in istega Življenja, ki zastavlja naše svetove še preden se rodimo. če razumemo Življenje – razumemo tudi to, zakaj ne smemo delati razlik med seboj in drugimi. ta zakon razumem tako, da v življenju nikoli ne smemo ničesar načrtovati na račun ali v škodo drugih, vendar hkrati tudi ne v svojo škodo. v dobro “vseh” pomeni v dobro nas in drugih. iskanje prave mere med žrtvovanjem za druge in egoizmom je pogosto preizkus v katerem se znajdemo v šoli življenja.

seveda je z našimi tremi razumi, ki razmišljajo in vidijo vsak po svoje – težko gledati na stvari celovito in pravično, toda prav v tem je izziv našega življenja. da bi nam bilo v tem pogledu lažje razumeti druge, je treba upoštevati drugi zakon življenja, ki pravi; “ne sodi svetov drugih po svojem svetu.”
razumi, ki se ne sprejemajo skušajo uveljaviti svojo resnico – to je svoj pogled na svet. kdor se tega zaveda, bo skušal razumeti druge svetove, v katerih veljajo drugačna pravila, pogledi, razumevanje in smisel kot v našem svetu. to načelo nam omogoča strpnost do drugače razmišljujočih, kar je temelj enakovrednosti vseh treh razumov. najpomembnejša odločitev v tem preizkusu šole življenja je odločitev, ali razmišljanje tujega sveta dejansko škoduje našemu svetu, ali pa se borimo zgolj za svojo resnico – svoj pogled na stvari in to, kar mi mislimo, da bi bilo dobro za nas in druge. nimamo pravice do uveljavljanja svoje resnice v tujih svetovih, lahko jo predstavimo, ne smemo pa je vsiljevati. vsak svet se lahko sam odloča o tem, kaj bo sprejel in česa ne.

“razmišljaj, kaj boš naredil za življenje, in ne, kaj bo Življenje naredilo zate.” (zakon je v knjigi namenoma zapisan z velikimi črkami, saj je v tem pogledu na obeh mestih “življenje” mogoče razumeti z veliko ali malo začetnico)

ljudje pogosto obupujemo nad življenjem, bojimo se napačnih odločitev in če sprejmemo spoznanje, da obstaja inteligenca “nad nami”, bi najraje vse pomembne odločitve prepustili tej superiorni inteligenci, ki vendar vse ve, in se prepustili njenemu “vodenju” v upanju, da potem že ne moremo zgrešiti. toda to je še večja zmota, kot pa delati napake v šoli življenja! obstaja razlog, zakaj se nam Življenje ne razkriva in ta se skriva prav v tem razmišljanju. Življenje se namreč v naše bivanje prav nič ne vtika, ne preprečuje naših napak in slabih dejanj, ne posreduje niti v največjih grozodejstvih, ki smo jih zmožni narediti, kajti prav ničesar se ne bi naučili, če bi nam nekdo rekel, da to ni prav. vsa svoja razmišljanja in dejanja slej ko prej občutimo v nasprotni vlogi, tako se najlažje odločimo ali so “pravična” ali ne. ponavadi se to zgodi že v tem življenju, če pa to ni mogoče, je na osnovi naših dejanj lahko načrtovano naše novo življenje, v katerem pa imamo vedno odprti dve poti – pot spoznanja o napačnosti tega razmišlja, ki nas vodi do sreče in pot brez spoznanja, ki nas vodi v nesrečo in trpljenje. ne glede na slabo, ki smo ga povzročili, se nihče ne rodi samo z nalogo, da bo večno odplačeval dolgove preteklosti – res je le, da so nekatere šole mnogo težje in dolgotrajnejše od drugih.

“namigi” Življenja, ki se tu in tam v obliki naključij znajdejo pred nami, služijo zgolj temu, da bi lažje prišli do teh spoznanj, toda moti se, kdor misli, da bi s pomočjo naključij lahko sledil “navodilom” Življenja, kajti vse odločitve moramo sprejeti sami.
tretji zakon življenja pomeni, da je vse v naših rokah.

One Comment

  1. Zanimivo, morda bi pod točko 1 in 2 bilo bolje, svet življenja, ali samo življenje. Npr Spoštuj svoj svet življenja…