Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Sanje

Eros: le kdo jih ne pozna. ko pride noč in ležemo k počitku, naše misli kmalu odtavajo v domišljijski svet sanj. te so lahko prijetne ali neprijetne, bolj nazorne ali povsem abstraktne. toda ali vemo od kod se vzamejo ta nenavadna razmišljanja v času ko je naša zavednost odsotna in kaj vpliva na naše sanje?

tekom dneva so naši razumi bolj ali manj obremenjeni. glede na to, da je racio edini zavedni razum je ta že zaradi svoje narave bolj izpostavljen pri dnevnem razmišljanju, zato ta razum najdlje in najbolj trdno spi. emocio in instinkt se tako pogosto med spanjem prebijeta do besede, kar ustvarja naše sanje.

načeloma je slikovite in prijetne sanje mogoče v največji meri pripisati emociu, medtem ko je za nočne more najpogosteje kriv instinkt. oba razuma sta nezavedna zato sta njuno razmišljanje in pozornost usmerjena v druge stvari kot se nam zdijo pomembne v zavednem (budnem) stanju. vsake sanje imajo tako svoj pomen. več kot je konfliktov med razumi, večja je potreba po tovrstnem razčiščevanju. to tudi pojasni, zakaj bralci ob branju knjige [psi] pogosto poročajo o intenzivnih, pomenljivih sanjah, ki jih doživljajo v času branja.

razlaga sanj ni enostavna, saj je za to treba razumeti delovanje vseh treh razumov. racijeve sanje so precej redke, v njih pa se posameznik pogosto zaveda, da gre za sanje. v emocijevih sanjah ni časovnih ločnic, niti vonja ali občutkov za bolečino. ko sanjamo z emociem ali instinktom tudi ne moremo prebrati številčnih ali črkovnih zapisov. instinktove sanje so prepletene s strahovi in drugimi občutki.

sanjamo vsi, toda nekateri se svojih sanj ne zavedajo in tako živijo v predstavi, da ne sanjajo. lahko pa partnerja prosijo, da jih zbudi v času, ko bo njihov spanec nemiren, v tem trenutku se bodo zavedli tudi sanj. sanje, ki se pogosto ponavljajo, so povezane z neizpolnjenimi željami ali pričakovanji.

preroške sanje
… se zgodijo tako, da naši nezavedni razumi razmišljajo o željah, ki si jih želimo izpolniti še preden se tega v realnem življenju zavemo, ko se stvari zaradi nezavednih razumov tudi odvijejo, sanje delujejo preroško. drugo pa je, da smo zmožni prilagajati spomin tudi za nazaj, kar pomeni, da se nam zdi, da smo o nečem sanjali bolj podrobno kot pa smo v resnici sanjali.