Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Resnice in skrivnosti [psi] – intervju z Erosom

Eros, najbolj iskan knjižni lik na svetu, o revolucionarnem znanju, resnici in razkritih skrivnostih v knjigi [psi]

[psi] v Sloveniji podira prodajne rekorde, je knjiga, ki ima največ osebnih (prijateljskih) priporočil, ima veliiiko več Facebook privržencev, kot katera koli druga slovenska skupina povezana s knjigami, ima najdaljše čakalne vrste v slovenskih knjižnicah in je knjiga, o kateri se pri nas največ govori. Le zakaj? Ker izgleda veličastno? Ker je vsebina briljantna? Zaradi marketinga ali zaradi resnice, ki jo prinaša? No, pa ne bomo razpravljali o tem. Pred vami je intervjuju, v katerem je Eros pojasnil nekaj izjemno zanimivih in osupljivih zanimivosti [psi], ki bodo zagotovo pritegnile tako ljubitelje knjige, kot tiste, ki je še ne poznajo. Govorila sva o:

  • razsežnostih teorije REI na osebni, praktični in družbeni ravni,
  • sprejemanju sebe in odstranjevanju kulis,
  • seksu in hujšanju,
  • ljubezni in zaljubljenosti,
  • piscu in avtorju knjige,
  • resnici in dokazih,
  • religiji in smislu življenja ter
  • zakaj je tako posebna knjiga v originalu zapisana ravno v slovenskem jeziku.

Kljub velikemu številu pomembnih tematik, ki se jih knjiga dotika, je nekako vedno v ospredju nova teorija psihologije – REI, ki govori o tem, da vsi ljudje razmišljamo s tremi različnimi in med seboj neodvisnimi razumi. Tistemu, ki knjige še ni prebral, svetujem, da se na spletni strani www.psi.si najprej pouči o bistvu teorije, saj se bojim, da brez podlage o REI, ne bi (pravilno) razumeli niti prvega vprašanja, kaj šele marsikaterega odgovora. Priporočam tudi ogled [psi] slovarčka (klikni tukaj), saj se za izražanje uporabljajo besede, ki so značilne v kontekstu te knjige.

1.    Teorija REI je torej temelj za razumevanje človeške psihe, ki lahko bistveno spremeni pogled na delovanje našega razuma. Morda malo preveč splošno vprašanje, ampak vseeno za začetek: Zakaj je tako posebna in kaj vse lahko s teorijo REI razumemo?

Pred dobrimi 12 leti, dolgo preden je nastala ta knjiga sem po naključju prišel do odkritja, ki mi je odprlo vrata v skrivnost človeške psihe. Sprva nisem vedel, kaj sem sploh odkril, bil sem prepričan, da mi je uspelo razvozlati skrivnost zaljubljenosti. Sčasoma pa se je izkazalo, da prav ta razlaga pojasnjuje tudi vse druge fenomene našega uma. Prodiral sem globlje in globlje in kmalu sem lahko s tem razumevanjem reševal težave, ki jih drugi niso niti razumeli, kaj šele reševali. Tako se je rodila nova teorija psihologije, ki sem jo poimenoval REI, kar je okrajšava za tri miselne procesorje – razume, ki upravljajo z našim razumevanjem okolice (v knjigi temu rečemo sveta).

2.    Praktična uporabnost teorije REI se že kaže, saj rešuje prve težave na področju branja. Kot da bi knjiga v samem začetku poskrbela, da jo lahko vsak, ki je zdrav, brez težav prebere. Z razumevanjem delovanja uma po teoriji REI, si namreč v dobrih dveh urah sestavil metodo za odpravljanje disleksije (za več informacij o tem glej moj zapis Nemogoče je mogoče: odprava disleksije, ali pa spletno stran za natančno razlago in dostop do brezplačne metode, kako odpraviti omenjeno motnjo branja). Po kakšnem naključju si odkril to metodo? 

V začetku leta me je obiskal prijatelj, ki ga je knjiga povsem prevzela. Imel pa je težavo s svojim sinom, ki kljub velikim naporom strokovnjakov in trudu staršev, v tretjem razredu osnovne šole še vedno ni mogel brati. Nato so izvedeli, da ima otrok disleksijo. Ko je oče prišel k meni, o disleksiji nisem vedel veliko, mi je pa v tem primeru že na začetku opisa težav dislektikov, uspelo povezati, kaj disleksija sploh je. REI omogoča tako natančen vpogled v delovanje naše psihe, da sem, ne da bi nadaljeval branje razlage, lahko sestavil vse težave, s katerimi se srečujejo dislektiki. Že v naslednji uri pa sem imel tudi predlog, kako bi težavo lahko odpravili. Sprva se je moj predlog zdel neverjeten, saj se ne zdi smiselno, da bi otroku, ki sploh ne more brati, branje v začetku še na prvi pogled otežili. Toda po enem tednu je otrok rekel, da je branje po metodi, ki sem jo predlagal, vendar veliko lažje. Tako smo vedeli, da smo na pravi poti. Nekaj mesecev pozneje je otrok bral brez dislektičnih značilnosti, kljub temu, da je disleksija v stroki doslej veljala za vseživljenjsko učno motnjo branja in pisanja. Pozneje sem k ugotavljanju delovanja metode povabil najuglednejše strokovnjake v Sloveniji, ki so po nekaj mesecih preučevanja potrdili vse moje trditve in učinkovitost nove metode.

  • Kakšne so razsežnosti teorije REI, oz. na kakšne načine bi se v praksi še lahko izkazala za uporabno?

Razsežnosti teorije REI so nepredstavljive. To ni le “še” ena od teorij, ampak nekaj, česar si doslej znanost ni niti predstavljala, da je sploh mogoče. Psihologijo smo jemali kot vedo, ki preučuje tako zapletene stvari, da teh pač ni mogoče razložiti na način kot lahko razložimo delovanje računalniškega programa ali stroja. Težave pa lahko razumemo in odpravimo samo, če pravilno razumemo osnovne principe delovanja vsakega mehanizma.
Teorija REI tako omogoča povsem drugačen vpogled v človeško psiho; prvič je mogoče stvari razumeti, pojasniti, predvidevati in napovedovati izide določenih aktivnosti. Doslej je bil vsak poseg stvar poskusa in ugotovitve, kaj prinaša, REI pa naše delovanje pojasnjuje do takšne mere, da lahko stvari celovito razumemo. Zanimivo je, da se sklada z vsem in ne potrebuje približkov in kompromisov. Zelo zanimivo področje je, da lahko določene postopke, ki se uporabljajo v reševanju težav, razumemo do te mere, da ugotovimo, zakaj v prvem koraku prinašajo ugodne rezultate, v nadaljevanju pa več škode kot koristi. Doslej se je bilo mogoče osredotočiti zgolj na prve koristi in ni bilo mogoče razumeti, zakaj v nadaljevanju ne prinašajo želenih rezultatov. Brez pomislekov lahko trdim, da REI postavlja na glavo skoraj vse, kar smo doslej verjeli v psihologiji in bo v prihodnje omogočila doslej nepredstavljive možnosti pri reševanju težav. Zavedam se, da so to zelo hude napovedi, se pa po drugi strani tudi dobro zavedam, kaj s tem znanjem zmorem … in odprava disleksije – doslej vseživljenjske motnje – je le eden od drobcev s katerimi lahko postrežem. Jasno je, da moje besede marsikoga iz stroke razburijo do neba, toda tukaj so rezultati, ki jih ne more nihče zanikati, saj ničesar ne trdim brez trdne znanstvene podlage.

3.    Proti koncu knjige zaidemo v svet, ki se neposredno dotika družbe na splošno. REI torej ne pojasnjuje le delovanja posameznikovega uma, ampak kar značilnosti in spremembe na ravni celotne družbe. Glede na to, v kakšnih časih živimo, je to še posebej aktualna tema. Kaj nam lahko poveš o človeštvu in spremembah, ki nas čakajo?

Tistim, ki knjige še ne poznajo, je treba povedati, da [psi] res govori tudi o psihologiji, vendar to na prvi pogled ni strokovna literatura. [psi] je napisan v obliki zgodbe, na tak način znanje ni razumljivo le izobražencem ampak vsakomur.

Delovanje našega uma je tesno povezano tudi z družbenimi pojavi in teorija, ki dovolj dobro pojasni dogajanje v psihi posameznika, pojasni tudi dogajanje v delovanju družbe. Lahko bi rekel, da je teorija REI prva teorija psihologije, ki sploh omogoča predvidevanje, napovedovanje in razumevanje delovanja naših misli. Še posebej osupljivo pa je dejstvo, ki kaže, da so vse to naši davni predniki že obvladovali, vendar je bilo to znanje izgubljeno. Da so ga vendarle poznali, pa pričajo številni ostanki zapisov in arheoloških najdb, k z razumevanjem nove teorije dobivajo povsem drugačen smisel. Ob tem je treba poudariti, da ne gre za abstraktno ali ezoterično razlago psihe, ampak povsem znanstveno utemeljeno teorijo.

4.    Poslanstvo [psi] je človeštvu vrniti ljubezen, zato je v knjigi velik poudarek na ljubezni do sebe… Pogosto je govora o sprejemanju svoje hiše in sveta. To je ena od izjemnih »lastnosti« knjige, saj vsakega bralca, ki se ji prepusti, nekako  spremeni, ga naredi bolj srečnega in samozavestnega. V Facebook skupini [psi] smo lahko prebrali že precejšnje število osebnih zgodb o izjemnih in drobnih spremembah, ki so se zgodile bralcem. Kako je možna ta čarovnija? Kako lahko ena knjiga tako pozitivno vpliva na različne ljudi?

[psi] ne le predstavlja novo teorijo psihologije, ampak jo v neverjetni dovršenosti tudi uporablja. Kdor pozna ključ do človeške psihe, lahko z njim odklene tudi vrata posameznikovega sveta. Posebnost te knjige je, da razume bralce in se zaveda, da ima vsak bralec tri razume s katerimi dojema resnico. Ti razumi pa so pri različnih ljudeh v različnih medsebojnih razmerjih moči, ki so stalni in predstavljajo človekov značilen način razmišljanja – značaj. [psi] ve kako komunicirajo trije razumi in, čeprav se bralec tega ne zaveda, komunicira z vsemi tremi na enakovredni ravni. Ker se bralec zaveda zgolj enega od treh razumov, med branjem ne dojema vsega zavestno, ob koncu branja pa neredko doživlja nenavadne spremembe. Da ne bi prišlo do izgube rdeče niti, je treba pri branju upoštevati natančna navodila, ki so priložena knjigi.
O tem, kako knjiga učinkuje na ljudi, ne govorim rad, saj je tisti, ki [psi] še ni spoznal, težko verjame že bolj otipljivim dejstvom. Druga plat je tudi ta, da ne želim ustvarjati pričakovanj, saj ima knjiga na ljudi različen učinek. [psi] je nekakšno zrcalo bralčeve psihe in vsak, ki se v njem ogleda pride do drugih spoznanj, saj so ta odvisno od njega samega.

5.    Čeprav nekatere spremembe pri mnogih bralcih pridejo same od sebe, je za prave rezultate še vedno potrebno tudi kaj naredit, se potrudit in pobrskat po svoji glavi. Govorim o odstranjevanju kulis in sprejemanju samega sebe. Ker je to nekako pogoj za srečo in ljubezen, mnoge bralce zanima, kako odkriti kulise in jih tudi podreti. Imaš kak nasvet?

To je eno najpogosteje zastavljenih vprašanj. Vedeti je treba, da [psi] ni čudežna paličica, ki bi z branjem rešila vse naše težave, je zgolj kažipot, ki nam pokaže pot. Že to pa je dovolj, da so ljudje prevzeti nad knjigo, saj se mnogi vrtijo v začaranem krogu in so že zdavnaj obupali in opustili vero, da obstaja izhod iz tega. S pomočjo te knjige bralec veliko lažje razume sebe in druge, to pa je za odnose pogosto ključnega pomena. V knjigi je natančno pojasnjeno, kaj sodobno družbo ločuje od spoznanja prave ljubezni in to so kulise, ki jih postavljamo okoli svojih svetov, ki jih ne sprejemamo. Knjiga odkriva, da je vsak človek ustvarjen točno tak kot mora biti, da bi lahko prišel do spoznanj, ki so mu namenjena, da je v resnici vsak popoln in za srečo ne potrebujemo ničesar, kar nam ne bi bilo dosegljivo. Naše življenje pa ni drugega kot iskanje sreče.

6.    Poleg ljubezni do sebe, Eros z drugimi liki išče in odkriva tudi tisto pravo ljubezen. Na potovanjih skozi svetove ugotovimo, kako zelo povezani sta in izvemo tudi, kakšno vlogo imata pri tem zaljubljenost in teorija REI. Veliko ljudi je že poskušalo opisati ljubezen… Kako jo razlagaš ti?

Teorija REI je nastala prav na razumevanju zaljubljenosti. Do tega odkritja sem prišel, ko sem se sam nesrečno zaljubil in se spraševal, zakaj se mi vse to dogaja, kaj je to, kar v meni ustvarja vse te silne občutke in zakaj jih ta oseba ne občuti do mene. Hotel sem priti stvari do dna, razvozlati, kaj je tisto, kar pri nekom izzove nekaj tako fantastičnega kot je zaljubljenost … in mi je uspelo. Do podobne razlage ni prišel še nihče, vsaj ne v literaturi, ki sem jo o tem prebral. REI pa ne le pojasni, kaj se v času zaljubljenosti v nas dogaja, ampak tudi smisel tega dogajanja v družbenem pomenu. Kmalu po razumevanju zaljubljenosti, sem lahko razvozlal tudi nekaj povsem drugega od tega, kar ljudje danes pogosto zamenjujejo z zaljubljenostjo, to je pravo ljubezen. Danes so zelo zelo redki pari, ki poznajo pravo ljubezen, razumevanje tega fenomena pa je tako izjemno, da tudi strokovnjaki pogosto zagovarjajo stališče, da je prava ljubezen zgolj utopija. REI razkriva, da obstaja in tudi, kaj je potrebno, da bi jo lahko odkrili.

  • Kaj lahko svetuješ moderni družbi ločencev, osamljencev in iskalcev ljubezni?

Takole zelo na splošno lahko rečem, da lahko pravo ljubezen odkrije le tisti, ki se v ničemer ne pretvarja. Ki je natančno takšen kot je v svojem bistvu in se globoko sprejema takšnega kot je. Če taka oseba najde komplementarno osebo, ki se prav tako sprejema, lahko med njima pride do povezave, ki ni primerljiva s tem, kar pozna večina sodobnih parov.

(vsi REI značaji s pripadajočim osnovnim elementom, komplementarni značaji so si nasproti – za povečavo klikni na sliko)

7.    Prav posebej me je pritegnil 6. svet v katerem spoznamo Filita in njegovo pleme. Med drugim namreč govori o zelo razširjeni moderni bolezni  – debelosti, in o dveh vidikih spolne intimnosti – ljubljenju in občevanju. Pa najprej k prekomerni teži in hujšanju … v tem svetu je opisan -pazi to!- način, kako se za vedno znebiti odvečnih kilogramov in to brez da vstaneš s postelje! Sliši se kot top šop reklama, pa vendar … v čem je skrivnost antropološkega dokaza?

No, nikakor ne priporočam, da bi kdo živel samo v postelji! Filitov svet je mnogim zelo privlačen, saj bralci v njem spoznavajo človekovo izvorno naravo in družbo v kakršni bi morali živeti. Čeprav gre na prvi pogled za tabor v kameni dobi, je opis Filitovega sveta opis sodobnega človeka, ki se sprejema in živi po zakonitostih človekove izvorne narave.
V tem svetu je pojasnjeno tudi, zakaj pride do ene največjih zdravstvenih težav sodobne družbe – debelosti. Ljudje pa pogosto narobe razumejo, kaj je tako revolucionarnega v tej zgodbi … ne gre namreč za odkritje ločevalne prehrane, ampak za antropološko razlago, zakaj različne kombinacije hrane vodijo v debelost ali vitkost. Ta razlaga pojasnjuje tudi to, da je ena največjih zmot, da je odrekanje hrani pravi pristop k zmanjšanju telesne teže. Veliko ljudi pa mi je tudi pisalo, da so s pomočjo tega razumevanja prvič v življenju shujšali in z lahkoto obdržali želeno telesno težo.

  • Ločevalna dieta?

Da, REI na osnovi človeške evolucije utemeljuje pravi pristop k prehranjevanju. V osnovi gre za vrsto ločevalne diete, ki pa je še nekoliko natančneje in drugače utemeljena in predvsem veliko bolj enostavna za uporabo. Najtežje pri vsem pa se je odreči nekaterim ustaljenim navadam, to je edina ovira.

8.   
Seks. Pravzaprav si v razlagi 6. sveta drzneš reči, da danes velika večina ljudi seksa narobe! Uff, huda izjava … ne bom dolgovezila … kar povej, zakaj? Kako? Kakšno vezo ima s tem razlika med ljubljenjem in občevanjem ter družbeni boj med Emociem, Instinktom in Raciem?

Prav zanimivo je, kaj vse z razumevanjem REI lahko dojamemo. Ko sem skozi teorijo REI pogledal v našo spolnost, sem bil sam presenečen nad tem, kar sem odkril. Imamo veliko povsem popačenih predstav o tem, kaj je naravno in kaj ne. Drznem si tudi trditi, da številnih sodobnih težav v spolnosti skoraj ne bi poznali, če bi vsi živeli v skladu s svojo prvobitno naravo. Veliko težje pa bo sprejeti, kaj je v spolnem obnašanju naravno in kaj ne. Da se v tem pogledu ne motim, pa bi bilo mogoče dokazati le tako, da bi opazovali večjo skupino ljudi, ki bi odraščala izolirano od vseh sodobnih socialnih in kulturnih vplivov značilnih za civilizirano družbo. Takšna družba je opisana v 6. svetu.
Morda bi kot zanimivost omenil to, da je več težav in motenj v spolnosti pri moških. Kriva je neenakomerna razporeditev vladajočega razuma pri moških in ženskah. Večina moških se ne zaveda, da do spolnega užitka prihaja po napačnem ključu, ki bi ga lahko ponazorili  s konceptom: „Jaz sem tvoj užitek.“ Naravni ključ bi se glasil: „Ti si moj užitek.“ Oba koncepta je pri sebi skoraj nemogoče razlikovati, saj v osnovi vsak povezuje spolni užitek s spolnim partnerjem. V osnovi pa gre za razliko v dojemanju sebe kot izvoru spolnega užitka. Če obrnem nekoliko na šalo, so moški, ki občujejo po pravem konceptu dobri ljubimci, tisti, ki ne, pa si to domišljajo.

9.    »Za vsakim naključjem je načrt in za vsakim načrtom naključje.« V knjigi pogosto srečamo to sporočilo v taki ali podobni obliki. Prvi del povedi je precej logičen in smiseln… medtem ko je drugi stavek nekoliko nedojemljiv. Kako nam lahko vse skupaj pojasniš?

Gre za razumevanje Življenja in dveh principov po katerih deluje. To bo pojasnjeno na spletni strani v razlagi 7. sveta.

10.   Kako si lahko prepričan, da je v [psi] resnično zapisana le gola resnica?

Preprosto, v resnici [psi] sploh ni knjiga, ampak ključ. Ta lahko odklepa vrata ali pa jih ne, le to je pomembno. Veliko knjig obljublja spoznanja o katerih govori [psi], toda le redko katera knjiga lahko postreže zgolj z enim samim trdnim dokazom. Ta jih vključuje kar sedem.

11.   Med izjemnimi dokazi Življenja je tudi nov matematični dokaz. Da je čas dimenzija, je vsem jasno, vendar pa je nenavadno, da nikoli še ni bilo zapisane logične izpeljave dokaza, da gre za četrto razsežnost ali dimenzijo (glej sliko spodaj in razlago dokaza na spletni strani).  O tem se Eros in Heraklej pogovarjata v 3. svetu, še posebej zanimivo pa postane, ko pridemo preko četrte razsežnosti. V knjižnici (4. svet) zasledimo skrivnostno debato med Erosom in Einsteinom, v kateri se znajdejo še dodatne 3 dimenzije, skupaj 7. Peta razsežnost je omenjena že v 3. svetu: realnost. Sledita še naključje in smisel. Eros, tega dialoga nisi razložil niti v 4. razlagi na spletni strani. Bi nam zdaj vsaj nekoliko osvetlil in razložil to čudo?

Ni naključje, da se Eros in Einstein dogovorita, da o tem ne bosta spregovorila. Vedeti je treba, da se v vsaki knjigi Življenja pojavijo tudi namigi za prepoznavanje naslednje knjige, ki je v tej tudi napovedana in bo prišla čez 777 let. Znanje v vseh knjigah, ki jih je doslej ustvarilo Življenje, seveda presega raven našega znanja in razumevanja. Vsaka knjiga vsebuje ravno dovolj dokazov, ki so potrebni, da knjiga pritegne pozornost, po drugi strani pa nam tudi dopušča možnost svobodne volje. [psi] je ustvarjen v času Racijeve oblasti, zato vključuje izrazito znanstvene dokaze, torej otipljivo znanje, ki ga niti približno ne more predstaviti nihče drug na svetu.

12.   Eden od dokazov pa je vendarle ostal nerazkrit. Kako to?

Ni naključje, da je ključni (sedmi) dokaz obstoja Življenja ostal v mojih rokah. Ta je tako izjemen, da ga nisem nikoli izgovoril, niti zapisal. Vsem, ki se spoznajo s knjigo [psi] je ves čas pred očmi, vendar ga nihče ne vidi. Ne vem, ne kdo ne kdaj ga bo razkril, vem le to, da ga bo za to izbralo Življenje. Veliko ljudi si bo tudi domišljalo, da ga je odkrilo, toda odkril ga bo ta, ki ga ne bo iskal. Podobno kot se je to zgodilo pri Passacaglii. Imam zgolj osnovno glasbeno izobrazbo, za skrivnost pa sem le bežno vedel. Vedel sem tudi to, da jo že zelo dolgo išče na tisoče glasbenikov in muzikologov po vsem svetu, pa vendar je bila razkrita meni.

13.   Trdiš, da si pisec knjige ti, Eros, pravi avtor pa je nekdo drug – Življenje. Življenje kot nek človeku nedojemljiv um, ki je povezan z vsakim živim bitjem, in to je celo njegova sedma knjiga! V samem bistvu je celo tisto, kar okoli 90% svetovne populacije verjame, da obstaja. Čeprav je v modernem svetu vedno več agnostikov, tudi ti vse eno verjamejo  v nekaj več. Zanimivo. Misli Življenja imajo precejšnjo vlogo v knjigi, spoznamo jih v prispodobi psa. Kdo in kaj je torej avtor knjige?

Zelo zanimivo je, da se knjiga [psi] v resnici sploh ne opredeljuje v odnosu do svetovnih religij, čeprav o tem tudi veliko govori. Kdor v tej knjigi vidi stališča, ki govorijo za ali proti temu v kar sam verjame, je naletel na omejitve pogledov svojega sveta, ne pa knjige v odnosu do religij. Posebnost te knjige je, da je namenjena posamezniku in ne takšnim ali drugačnim interesom posameznih skupin. Človeka sprejema takšnega kot je, ne sodi ga po njegovih pogledih, prepričanjih ali takšni in drugačni veri. Nič drugače ne učijo tudi svetovne religije, le posamezniki si stvari razlagajo nekoliko po svoje. [psi] pojasnjuje zgolj, kako in zakaj do tega pride, ne sodi pa o tem, ali je to dobro ali ne. Pravi, da je vsak človek v svoji šoli življenja.
O ustvarjalcu knjige v bistvu ne vemo ničesar, on pa o nas vse.

14.   V knjigi je nekaj trditev in razlag, ki niso v skladu z nekaterim religijskimi dogmami, čeprav trdiš, da nič ni v nasprotju z nobeno religijo. Pri tem predvidevaš, da: »Najhujši (nasprotniki) pa ne bodo tisti, ki ne vedo zame, ampak tisti, katerih zaslepljeni razum je prepričan, da govori v mojem imenu.« (izreče Življenje v prispodobi psa, str. 45).  Kako meniš, da bodo knjigo sprejeli pripadniki velikih svetovnih religij? Imaš kako sporočilo za ”različne vernike”?

[psi] ni niti duhovna knjiga, kaj šele sveto pismo. Ta primerjava se mi zdi povsem neprimerna, čeprav jo ljudje tu in tam uporabijo. Kako jo bodo sprejeli posamezniki – pripadniki svetovnih religij, je odvisno od njihovega sveta. [psi] je zrcalo bralčeve psihe in kdor v svojem svetu nosi plemenitost in dobroto, jo bo tako tudi zaznal, kdor pa v sebi skriva nečistost in zlo, jo bo videl kot grožnjo. Vedeti pa je treba, da je [psi]  knjiga znanosti, edina težava je, da vključuje dokaze, da jo je ustvarilo nekaj, česar znanost doslej ni razumela. Ustvarjen je tudi tako, da ne more postati podlaga za novo religijo, saj so za vsako religijo potrebni razlagalci, [psi] pa je dostopen vsakomur osebno in vsak ga dojame nekoliko drugače. Poslanstvo te knjige je zgolj to, da bi človeštvu vrnila pravo ljubezen. Ali ji bo to tudi uspelo pa je odvisno od nas in spoznanj do katerih smo se uspeli dokopati.
Knjiga [psi] ne dela razlik med verniki in neverniki. Življenje zanimajo naše misli in dejanja, ne razlogi zanje.

15.   Med drugim, religije običajno poskušajo osmisliti človekov obstoj na Zemlji. Kje smisel življenja najde [psi]? Kako je to povezano s šolo življenja?

Nobena religija sama po sebi ni slaba, vse slabo izvira le iz ljudi, ki si lastijo pravico, da jo razlagajo. Kolikor vem, vse religije govorijo o ljubezni, kljub temu pa mnogi to razumejo tako, da jo je treba širiti z nasiljem. Mnogim se zatakne že pri ne-sprejemanju drugače mislečih. Bistvo ljubezni pa je prav v sprejemanju tega, kar je našemu svetu tuje in morda nesprejemljivo. Smisel življenja ni izpolnitev vseh naših želja, temveč šola, iz katere se moramo učiti. Sreča je le nagrada za uspeh. Komur uspe odkriti, kaj mu Življenje sporoča, bo našel tudi srečo, po kateri hrepeni.

16.   Čeprav je bilo že veliko krat razloženo, gre še vedno nekaterim v nos to, da ostajaš inkognito, druge pa zanima le, zakaj se ne razkriješ. Veliko se jih sprašuje, kdo si TI (kot fizična oseba) za podobo knjižnega lika Erosa. Daj, povej še enkrat na kratko, kateri so tvoji razlogi, za prekrivanje svoje identitete.

Pa obrnimo vprašanje; zakaj pa bi se razkril? Zavedam se, kakšne spremembe prinaša ta knjiga, toda jaz si ne želim sprememb v svojem življenju. Ljudje, ki se ne sprejemajo, hrepenijo po uspehu, občudovanju, slavi in priznanju, zato tudi težko razumejo, da nekdo v tem ne vidi takšne prednosti. Že zdaj, ko je knjiga izdana samo v slovenskem jeziku, ima Eros veliko oboževalk in oboževalcev in mnogi bi naredili res veliko, da bi prišli v stik z zapisovalcem te knjige, jaz pa si tega ne želim. Naslednja težava bo nastala, ko bo postalo jasno, kaj vse ta knjiga zmore … in če zmore knjiga, kaj zmore šele njen zapisovalec. Jaz pa se ne morem in ne želim ukvarjati s težavami posameznikov. Sploh pa ni nobenega razloga, da bi pozornost namesto knjigi posvečali meni. Vse kar je pomembno je le knjiga in kdor ne zdrži pritiska svoje radovednosti po njenem piscu, naj je raje sploh ne bere.

17.   Za konec pa še ena zanimivost. Praviš namreč, da ni naključje, da je tako knjigo napisal Slovenec. Zakaj ravno slovenščina, Slovenci in Slovenija?

Slovenci smo najmanjši narod na svetu s svojo državo in lastnim jezikom. Razen tega je naš jezik zelo poseben in velja za enega izmed najbolj natančnih jezikov na svetu. Že pri rabi dvojine, ki je redkost med svetovnimi jeziki, se ta posebnost izkaže za zelo pomembno, naprimer pri opisovanju treh razumov ni zanemarljivo, kdaj gre za odnos med dvema in kdaj med tremi. Vsi prevodi, bodo ne glede na trud in izkušenost prevajalcev, zgolj približki tega, kar je knjiga v izvirniku. Prav pri prevajanju se je videlo, kaj zmore naš jezik, saj je bilo treba skleniti veliko kompromisov in se odpovedati številnim dvojnim pomenom, ki jih premore v izvornem jeziku.
Morda najpomembnejše od vsega pa je to, da je vsaka knjiga Življenja ustvarjena v jeziku naroda, ki ga govori zelo malo ljudi.

Intervju je bil v originalu objavljen na mojem osebnem blogu 13. 12. 2011.
Drugi zapisi o [psi] na blogu:

Wanna-be-novinarka
Maša Crnkovič

2 Comments

  1. Objemčk***

  2. Na knjigo psi in ločevalno dieto (debelost in hujšanje) gledam svojevrstno. Olivier ni prižgal cigarete, ko se je sprejel. Če parafraziram: kdor se sprejme takšnega kot je, kdor sprejme resnico, ne bo rabil posegati po cigaretih, alkoholu, sladkarijah… to je izpeljano iz zaljubljenosti, Eros… ko si zaljubljen, ne čutiš lakote. Zakaj? Ker so v zaljubljenosti vsi trije razumi (kot praviš) usklajeni, vsi zadovoljni!!! Če eden do njih (se ve kateri) ni zadovoljen, išče nadomestke (tu sem povezala teorijo REI s teorijo… ne povem). Pri zaljubljenosti ni pomemben značaj, je pa potem pomemben, da ne zapadeš v odvisnost (poreden-priden). Osebno sem nesprejemanje (zavračanje) in potrebo po sladkarijah čutila kot da me neka notranja centripetalna sila vleče v globino, iz katere ne zmorem z vsem svojim znanjem. Na zavedni ravni sem vedla, da si s svojim vedenjem že škodujem svojemu zdravju, a vse dokler nisem bila globoko v knjigi psi in še eni knjigi… in zbrala pogum ter pogledala resnici v oči, se nisem zavedala, v čem je moj problem in kakšne posledice me bodo doletele. Korak k resnici sem dopolnila z bistvom antropološke razlage o prehranjevanju in shujšala… ne da bi čutila dodaten stres, niti se nisem gledala v prihodnosti, ko si bom dala duška… kar sem pri vedenjsko-kognitivnem pristopu ves čas čutila in bila v hujšanju neuspešna! Vmes sem si privoščila sladkarije, a se mi ni ponovila zgodovina kot pred tem, podobno kot alkoholiku, ko prekrši pravilo in spije 1 kozarček, se ne zmore ustaviti. Po mojem mnenju knjiga psi oz. teorija REI vsebuje latentno razlago o vzroku debelosti (nesprejemanje sebe in svojega sveta) in hkrati bralcu ponuja dodatno antropološko razlago, ki ni vezana na odpravo vzroka. Torej, fenomena hujšanja (debelosti) se loteva na vzročni in simptomatski način. Eros, ne morem, da ne bi dodala še tega: ne verjamem, da je knjigo psi napisal nek univerzalen um Življenje, to je tvoj um in ogromno znanja, ki ga ”premikaš” v svojih možganih. Ker si se sprejel (gergen), vidim to kot dobro k tvoji genialnosti, oboje vidim v knjigi psi – se mi zdi, da sem nekje prebrala o občudovanju in zavisti… in če temu dodam še tehtnico resnicoljubnosti in pripadnost … in to umestim h golovratim ptičem… tvoje zrcalo vidim kot pikico v morju… nekje proč od obale, kjer je voda temno zeleno-modra… če me moja domišljija ni preveč zanesla, to kar slutim, je res genialno…