Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Razmerje med razumi se s starostjo ne spreminja

Eros: značaj se s starostjo seveda ne spremeni, no, razen če te zadene kap v enega od razumov! res je le, da s starostjo pogosto pride I nekoliko bolj do izraza, krivo pa je to, da je njegovo delovanje manj kompleksno od drugih dveh, kar pomeni, da pri poapnenju in drugih starostnih težavah še vedno bolje deluje kot druga dva. tako kot pitje alkohola začasno vpliva na zmanjšanje delovanja R in I, pa to še ne pomeni spremembe značaja, le drugačno obnašanje, tako tudi pri starostnikih to intenzivnejše delovanje Instinkta še ne pomeni spremembe značaja. to je tako, kot bi v firmi direktor bil dlje časa na dopustu, zaradi tega podrejeni še vedno ni postal glavni in tudi direktor ni, je pa tisti, ki sprejema odločitve, ker je šef pač odsoten … in pri hudi demenci je to lahko precej trajno.

da ne gre za pravo spremembo značaja, ampak zgolj začasno, pa postane jasno, takoj ko tak starostnik dobi posebna zdravila, ki raztapljajo poapnenje v možganih (tako zdravilo je bilo nekoč vaselastica, ne vem, če je to še dovoljeno, ker so potem medna precej hitro umrli … ) je pa bil učinek tega zdravila pravi čudež, saj so se starostniki za nekaj mesecev iz enega stanja nebogljenosti, ko niso nikogar več niti prepoznali, spremenili v aktivne in razmišljujoče … možgani so spet delovali kot več deset let pred tem … in značaj je bil spet enak (direktor spet z dopusta;-)

pri otrocih je najpogosteje dejaven in zaznaven emocio, ker je v tem obdobju na vrhuncu svojega razvoja, z odraščanjem v ospredje vse bolj prihaja racio, s starostjo pa zaradi upadanja zmožnosti zapletenih funkcij racia in emocia v ospredje vse bolj sili instinkt. to še ne pomeni, da prihaja do sprememb v hierarhiji in do prehajanja moči enega razuma k drugemu. takšna je narava našega razvoja, zato tudi dojemamo da se emocio obnaša podobno kot otrok, racio kot odrasel človek, instinkt pa kot starec.