Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Racievo pretvarjanje za dosego ciljev

Eros: racio je edini zavedni razum, ki analitično preučuje vzroke in posledice, zato je zanj logično, da bo uporabil vzorce drugih, ko bo menil, da to vodi do njegovega cilja. dejstvo je, da nekaj podobnega zmore tudi emocio, le da on tega ne počne na način, ki bi se ga oseba zavedala.

primer racijevega pretvarjanja je, ko se zavedno nekomu nasmejimo, torej ne gre za spontani, ampak priučeni nasmeh (reče se mu tudi “socialni” nasmešek). nasmešek ima v emocijevem svetu pomen odobravanja in emocio ima celo vrsto različnih nasmehov, za površni racio je to bolj podobno kazanju zob. zato lahko tak lažni racijev nasmešek tudi prepoznamo, saj se pri emociu nasmeji ves obraz, pri raciu pa se vključi le nekaj mišic, ki razpotegnejo predvsem usta.

drugo področje so racijeve besede, ki uprizarjajo določena čustvena razpoloženja, za katerimi pa ni avtentičnih razpoloženj, ampak spet zgolj nekaj za dosego njegovega cilja. primer so politiki, ki se javno borijo za socialne cilje, čeprav jim je morda zanje povsem vseeno, jim je pa jasno, da bodo tako dosegli všečnost in ponovno izvolitev. zato predsednik vlade v 11. svetu omenja, da je politika kot hoja med dvema ognjema, na eni strani razlagati to, kar ljudje mislijo, da je dobro zanje (višje plače, pokojnine, socialna pomoč, brezplačne javne storitve …) in na drugi izpeljati to, kar naj bi bilo res dobro za družbo (osebno neprijetne, a nujne reforme v sistemu).

Si želiš novih spoznanj?
Naroči knjigo [psi] >
Brezplačna poštnina!