Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

“Pravila” oblačenja in razumi

Eros: na prvi pogled bi moralo ljudi z emociem najmanj motiti, kako je kdo oblečen … saj je emocio svobodomiseln razum … toda to ne drži, emocio, ki se ne sprejema lahko še kako narekuje, kako bi naj bil kdo oblečen! razlog je v tem, da emocio preko simbolov izkazuje pripadnost skupini, simbole pa določa tisti, ki je glavni. s tem, da ukaže pravila oblačenja, ki se jim drugi podredijo kaže svojo nadmoč nad drugimi. če se kdo teh pravil ne drži, postane jezen, lahko pride tudi do agresije. tudi, če nekdo pride na družinski shod oblečen v nasprotju s “pravili”, lahko nekdo to zazna kot nespoštovanje skupne simbolike … tak hoče potem biti glavni in to pri nekaterih, ki si pravtako želijo biti glavni (spet tekmovalnost emocia) izzove nelagodje.

po drugi strani pa si pravila oblačenja lahko izmisli tudi racio in to iz povsem drugega razloga. oblačila ne služijo zgolj temu, da nam je toplo ampak tudi zakrivajo naše telo in s tem emociu preprečujejo “nespodobna” seksualna poželenja. to izvira iz zakoreninjenega spoznanja, da emocio vlada preko spolnosti, zato so si v preteklosti raciji izmislili veliko pravil, ki emociu preprečujejo, da bi lahko izvajal svoj mehanizem moči. eno od teh pravil je tudi, da si moramo zakrivati spolovila, ostale dele telesa pa tudi kolikor se le da. v islamu tako vidimo skrajna pravila, ki narekujejo popolno zakrivanje žensk, vendar tem pravilom lahko botruje tudi emocio sam, da bi zaščitil “svoje” ženske pred drugimi moškimi.

tudi instinkt botruje strogemu oblačenju, še posebej, ker to jemlje moč emociu. seveda pa se instinkt z oblačili tudi ščiti pred tem, da bi drugi o nas izvedeli preveč. tukaj so še oblačila, ki nas delajo bolj privlačne. ta oblačila so področje emocia in še posebej vizualnega emocia, za katerega videz igra pomembno vlogo.

morda kot zanimivost, ženskam, ki se rade izzivalno oblačijo, v značaju pogosteje prevladuje emocio. v knjigi so označene z besedo “možače”, ki pa nima slabšalnega pomena in ne predstavlja samo žensk z brki in nizkim glasom. 😉

Si želiš novih spoznanj?
Naroči knjigo [psi] >
Brezplačna poštnina!

One Comment

  1. http://www.youtube.com/watch?v=VuW7e1yCVvc
    bi bil možen kašn feedback?
    veliko povezav je najti s teorijo rei. hvala in lp