Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Prava ljubezen ne potrebuje dokazov

Eros: naše odnose pogosto zaznamujejo pričakovanja potrditve, da smo ljubljeni. normalno je, da si partnerja izkazujeta naklonjenost, toda včasih lahko kakovost naših odnosov poslabšamo, ne da bi se tega zavedali. kriva so naša pričakovanja in predstave o tem, kako naj bi nam partner znova in znova dokazoval, da nas ima rad in da smo ljubljeni. seveda je težava v našem nesprejemanju, to je krivo, da se ne počutimo vredne partnerjeve naklonjenosti in posledica je povečana potreba po dokazih ljubezni.

kaj so dokazi ljubezni?

to je lahko karkoli, kar nam daje občutek, da nas ima partner rad, nas občuduje in čuti do nas globoko čustveno navezanost. govorili smo že o tem, da v skladu z našimi razumi obstajajo trije osnovni koncepti izkazovanja ljubezni. ker se ti med seboj razlikujejo, lahko v partnerskem odnosu nekdo pogosto izkazuje naklonjenost partnerju, pa drugi tega sploh ne zazna. ljudje pa se razlikujemo tudi po tem, koliko izkazovanja ljubezni je za nas tista prava mera. pravila, koliko in kako je prav, seveda ni, so pa naša pričakovanja, ki lahko zaradi naših napačnih predstav škodijo našemu odnosu do te mere, da ta postane nesprejemljiv, čeprav smo s partnerjem skladni, ga ljubimo, partner pa ljubi nas.

ženske, zaradi pogosteje prevladujočega instinkta, pogosto hrepenijo po partnerju, ki mu ne bi nikoli zmanjkalo zamisli po najrazličnejsih dokazih ljubezni, najbolje kar vsak dan. in večina moških se tega tudi dobro zaveda. zato so se v času, ko želijo osvojiti družico, pripravljeni zelo potruditi, da bi izbranko zasuli z najrazličnejsimi dokazi ljubezni. toda, ko je cilj dosežen, jih mine potreba po pretiranem izkazovanju naklonjenosti, kar za partnerko lahko predstavlja težavo. čeprav za to ni niti najmanjšega razloga, lahko ta dobi občutek, da se je izbranec ohladil v svojih občutenjih do nje, ali pa celo, da je zdaj dokazov deležna druga.

zato prava ljubezen ne potrebuje dokazov. lepo je, ko nam nekdo iskreno izkaže naklonjenost, in četudi je to le enkrat na leto, to ne zmanjša njene vrednosti. včasih je ena sama misel vredna več kot tisoč puhlih potrditev.

Razpravo na FB strani si lahko preberete s klikom [tukaj].