Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Nenavadni občutki in reakcije ob branju [psi]

Eros: mnogi bralci zaznajo ob branju knjige [psi] nenavadne občutke in reakcije, ki si jih ne znajo pojasniti. te se od bralca do bralca močno razlikujejo, saj so povezane z bralčevimi razumi in svetom. posebnost knjige [psi] je v tem, da teorija rei v knjigi ni zgolj predstavljena, ampak v zelo dovršeni obliki tudi uporabljena. zapis je ustvarjen tako, da vedenje posreduje vsakemu od treh razumov posebej in na njemu razumljiv način. knjiga si tako od začetka do konca prizadeva, vsakemu od naših razumov predstaviti pomen in enakovrednost drugih dveh, to je namreč ključ do sprejemanja in posredno tudi do sreče in prave ljubezni.

prepiranje

Prepir med razumi lahko pomaga rešiti [psi]

težava nesprejemajočih razumov je, da si ob svojih negativnih lastnostih ves čas prizadevajo uveljaviti svoje vrednote in spodkopati delovanje drugih dveh. tega se posameznik ne zaveda, občuti pa hude posledice, zaradi katerih je življenje nekaterih dobesedno eno samo trpljenje iz katerega se ne znajo izmotati. zapis knjige [psi] pa bralca seznani s pomenom vsakega od razumov in vsakemu od razumov na številne načine predstavi, da njegovo razmišljanje ni nujno najboljše in je za sprejemanje ključnega pomena, da spoštuje tudi druga dva. nič ni narobe, če si posamezni razum prizadeva za svoj prav, to je normalno, je pa težava sodobne družbe, da si v vsesplošnem nesprejemanju večina prizadeva za svoj prav za vsako ceno in ni pripravljena drugima dvema razumoma niti prisluhniti. tako se v svetu posameznika ustvarjajo konfliktne situacije, ki se prenašajo na naša življenja in odnose s soljudmi. to je torej vir vse nestrpnosti, agresije, nespoštovanja drugih pa tudi razočaranj in obupa nad lastnim življenjem.

“Ne vem a se je to samo meni zgodilo, ali še komu od vas, ki ste brali knjigo. Na določeni točki, ko sem nekaj prebrala, mi je srce močneje zabilo in kar na jok mi je šlo, a ne v slabem smislu kot da bi mi bilo hudo, ampak v dobrem smislu, zakaj?” – Klavdija

knjiga [psi] za usklajevanje odnosov med razumi uporablja številne življenjske situacije v katerih se mnogi tudi prepoznajo. vsak od razumov je na sto in en način zapeljan v zanko lastne “pameti”, kjer na koncu pride do spoznanja, da se preprosto moti in je razmišljanje drugih dveh vsaj enakovredno, če ne bolje. pri tem seveda druga dva doživita zmagoslavje, kar bralec lahko zazna kot nenavadno čustveno reakcijo, ki si iz pravkar prebranega sploh ne zna pojasniti, saj vsi na zavedni ravni dojemamo zgolj to, kar razume naš racio. ta je namreč edini zavedni razum.

igra med razumi se v knjigi ves čas ponavlja in vedno znova ga po nosu skupi tisti razum, ki si domišlja, da je boljši in pametnejši od drugih dveh. to je tudi možen razlog, da nekateri bralci te knjige sploh ne morejo prebrati do konca, saj njihov vodilni – nesprejemajoči razum prepreči, da bi se kdo vmešal v njegovo prevlado.

Pomembno je upoštevati navodila za branje

da bralec sploh pride do tega razčiščevanja odnosov med razumi, je ključno to, da pri branju sodelujejo vsi trije. žal se to ne zgodi pri vsakem bralcu, sploh pa če ta ne upošteva navodil za branje, saj emocio in instinkt težko sledita daljšemu branju, takšno razčiščevanje pa je lahko za posameznika tudi zelo naporno in razumi se neredko se dolgo po branju pogovarjajo o dogodku in zgodbi, ki jim je razkrila nekaj novega. od tod tudi intenzivne sanje o katerih mnogi poročate ob branju [psi]. spanje med svetovi je zato ključnega pomena, saj je vsak od svetov ustvarjen v konceptu razmišljanja enega od dvanajstih značajev, kar pomeni, da bo poduk te zgodbe namenjen v hierarhiji enaki temu značaju. zapis te knjige je v tem pogledu edinstven in dovršen je samo v izvirniku, torej v slovenskem jeziku. v prevodih je zal mnogo izgubljenega, saj prevajalci seveda niso mogli slediti vsaki besedi in njeni dovršeni funkciji v besedilu. zakaj je bil za to knjigo izbran prav slovenski jezik, pa kdaj drugič.


Kako pa ste se vi počutili ob branju knjige [psi]?

Svoja doživljanja in reakcije zapišete spodaj v komentar.

5 Comments

  1. Kjiga me je spremenila. Ko se pogledam v ogledalo vidim v globino sebe, v resnico, ki prihaja iz dneva v dan bolj na plan. Postajam to kar v resnici sem in dajem okolici to kar imam. Ne bojim se več ljudi, laži in težav. Ne boli več. Upam si in se borim za tisto kar je pravično. Sprejemam ta svet kot izziv in iščem nove poti. Hočem se znebiti svojih napak. Zavedam se jih in težko se jih je znebiti a verjamem da mi bo uspelo. Knjiga je ob moji postelji. Ob njej čutim varnost in svet kakršen bi moral biti. Bila mi je namenjena. Potrebovala sem jo, da bi razumela. Sedaj razumem, a hočem vedeti. Knjiga me je potegnila vase. Odkrivam resnico o vseh nas.

  2. Po večkratnem branju – pa mislim, da bom knjigo še brala mi je samo žal, da ni bila napisana vsaj pred tridesetimi leti. Saj vem, da ni nikoli prepozno za učenje, pa tudi prezgodaj ni.
    LP.

  3. občutki, ki so me obkrožali, mi sledili…me izobrazili so nepredstavljivih razsežnosti…nisem si upala priznati, da ima domišljija vseh treh razumov tako fantastične poglede…že od nekdaj pomnim, da so sanje izrazit del mojega življenja…ampak, da se lahko v sanjah soočaš z različnimi alternativami, kako se lahko življenje v odnosu do partnerja, samote, prijateljstva, ljubezni, dela, dnevnega sanjanja izteče z določeno osebo…no tako neposrednih sanj pa nisem pričakovala….dozdevalo se mi je , kot da se mi dogajajo vzporedna življenja v katerih partner, ki ni več partner…živi z menoj naprej..najbolj hvaležen občutek pa se je razlil po mojem telesu, ker sem razumela, zakaj je prav, da je tako…in kako neumno bi bilo v taki zvezi vztrajat in si želeti nekaj prisiljenega-gledano samo iz stališča mojega sveta….celostne slike so mi razkrile vpogled, zakaj je to, kar se mi morda zdaj zdi absurdno, nesprejemljivo…povsem na mestu, ob pravem času, s pravimi ljudmi doživeto…to je darilo knjige…darilo spoznati, da je vse prav tako, kot je…da je vse na pravem mestu…čeprav se mi za trenutek morda kdaj zdi, da ni…vse je natančno tako, kot mora biti……vzporedni svetovi v sanjskem svetu so pa sploh zgodba zase-zame to meji kratko malo na znanstveno fantastik.. res izjemno, darilo…ki sem ga prejela v roke…v zelo lepih številkah….in sicer 13.11.2013, natanko ob 13.00 uri 😉 :) 😉 , Naključje? 😉 lp kerol

  4. Ob tretjem branju, se mi nenavadni občutrki ne zdijo več tako nenavadni, kot pa mi je nenavadno to, da doživljam vsebino popolnoma drugače kot prvič ali drugič. Prihajam do novih spoznanj, ki me včasih tako presenitijo, da mi “zastaja dih” ;)- v dobrem pomenu besede – seveda :)

  5. Psi … nekaj časa je že minilo od prvega branja, zdaj se pripravljam na drugo. Že naključje (ali načrt?), po katerem sem prišla do knjige, me je milo rečeno pretreslo, občutki ob branju pa so bili na trenutke tako intenzivni, da sem mislila, da jih ne bom mogla predelati. Ob koncu knjige sem zajokala, spontano, a ne od žalosti, ampak od … spoznanja. Trenutno se je en del mojega sveta zrušil, a vem, da bom na ruševinah prejšnjega sveta zgradila nekaj novega, predvsem pa močnejšega. Hvala Erosu za knjigo, ki je v celoti spremenila moj pogled na svet.