Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Kako knjiga [psi] postane ogledalo bralca?

Rok: Na koncu 1. sveta, ko se Eros ljubi sam z seboj, se mi zdi pika na i, da vsak bralec doživi harmonijo, mir ki je opisana v prejšnjih besedah, po svojem načinu sprejemanja. Iz občutka sožitja in harmonije v naravi, prehaja do ljubezni v človeku, ki pa se vbistvu odseva nazaj v okolje..:) Bi rekel z eno besedo..tako različni pa tako enaki. :)

Eros: ta odlomek v prispodobi ponazarja, kakšno moč ima resnica, ki jo je eros prejel od psa! če ste bili pozorni, se pred tem eros ni sprejemal. za to, da bi “osvojil” sareno je uporabil sto in eno kuliso, pa nič od tega … bil je le vse bolj beden in nezadovoljen sam s seboj. na jasi seveda stoji isti eros, in v ničemer se ni spremenil po svoji zunanjosti, toda zdaj je nenadoma najpopolnejše bitje na svetu (seveda v svojem svetu!). njegova golota je prispodoba resnice – brez kulis, takšni kot smo v resnici. in kdor lahko pride do takšnega spoznanja, je popoln.

knjiga psi ogledalo

Knjiga [psi] je ogledalo bralca

erosovo spoznanje resnice ima tolikšno moč, a se temu ne more upreti nobeno živo bitje na svetu (tukaj na jasi), če berete med vrsticami, je pri vsem živem kar obdaja erosa dovolj že to, da zaznajo le njegov vonj (to je nekaj molekul!) in že vse doživi orgazem … dobro preberite, res gre za natančen opis orgazma … konča se s ščemenjem in zadržanim dihom! v prispodobi to pomeni, da lahko že zelo plitvo razumevanje te knjige prinese globoko doživetje … eros se nato prvič po sprejemanju zagleda na vodni gladini – mnogi ta del povežejo z zgodbo o narcisu, toda to je spet predstava povezana z bralčevim svetom in ne z erosom … do konca drugega odstavka se zdi, da večjega pretiravanja o pomenu resnice sploh ni več mogoče doseči, toda tu je še nadvse hud zaključek, ki gre še korak naprej… ta resnica je tako močna, da se ji celo eros sam ne more upreti in ko resnico v globini svojih oči – se ljubi sam s seboj

morate vedeti, da je ta odlomek nenavaden in čuden samo raciu in vsem, ki so pod vplivom racijevega sveta vrednot in predstav o tem, kaj je “normalno” in kaj ne… to pa je tudi značilnost sodobnega sveta. to je bralcem tudi nekakšen namig, da v tej knjigi ne bo nič povedano drugače kot je, kajti pred vami je gola resnica – brez olepšav in kulis… jasen znak, da kljub romantično opisanemu začetku, to tukaj ni nobena “pravljica”! trik pa se prav tukaj šele začne! vsak ki se ne sprejema, bo v tem trenutku erosa zaznal kot domišljavca, samovšečneža, čudaka ali celo vulgarneža (ta zaznava je posledica lastnih kulis). za moške nesprejeteže je tam seveda brez zadržkov nastavljen velik penis – simbol moške tekmovalnosti, ki takega bralca dobesedno zadene v glavo … a tudi za ženske na tem mestu ne manjka podobnih mehanizmov. skratka, v tem trenutku je vse kar bralec ponese skozi ta vrata v knjigo – predstava o erosu, ki je povsem različna od bralca do bralca … toda zanimivo je, na kak način večina bralcev skozi branje to predstavo povsem spremni in velika večina se jih sploh ne spomni, kaj so tukaj doživeli v trenutku prvega prehoda v knjigo. to gre celo tako daleč, da se bralci dejansko ne spomnijo resnice o tem pogledu na erosa in za nazaj prilagodijo svojo predstavo, trdno verujoč, da so erosa videli ves čas na enak način. toda skozi branje se ta predstava spreminja, tako lahko knjiga bralca vodi po povsem različnih poteh skozi razumevanje … saj v nadaljevanju ni vseeno s kakšnim izhodiščem o erosu se bralec loti potovanja po svetovih. nosilec prispodobe – torej eros pa ni nič drugega kot rezultat lastnih predstav iz bralčevega sveta – tako postane knjiga zrcalo bralčeve psihe. ((Za več preberi tudi: Odlomek, ki razpozna bralčevo sprejemanje))

če se vam zdi ta razlaga zapletena, vedite, da sem jo res poenostavil, za tem je še precej več 😉 … do ločitve lastne predstave in eros pride šele v nadaljevanju – v heraklejevem svetu, kjer bralec ostane pred trdnjavo, medtem, ko lahko eros vstopi vanjo.

4 Comments

  1. Eros, kaj torej pomeni, če sem ob zaključku prebranega uvoda doživela neizmerno željo po ljubljenju? In sem to tudi storila tako kot ti? ter doživela nepredstavljiv orgazem…

  2. če si to storila tako kot jaz, pomeni, da si ženska s penisom! 😉

  3. Si me pa “zadel” s tem odgovorom. Narobe napisano, ampak verjetno ni naključje, da je odgovor takšen. Ali bi še kaj dodal, če sem to storila na svoj način, po žensko.

  4. spolno obcutenje je povezano z emociem. ta nezavedni razum razmislja s slikami in besedilo erosovega razodetja resnice je opisano zelo slikovito. ce pogledas bolje, opisuje orgazem, ki ga dozivijo vsa ziva bitja na jasi, kar simbolizira privlacnost resnice, do katere se dokoplje eros. za bralca ta del besedila predstavlja portal v resnico, od predstave o erosu, ki si jo do sem ustvari je odvisno po kaksni poti bo nadaljeval branje.
    dozivetje, ki ga opisujes, ni redko, je pa malo ljudi, ki so v racijevem svetu pripravljeni o tem spregovoriti.