Pages Navigation Menu

Blog za bralce knjige [psi]

Depresija in kako nam jo [psi] lahko pomaga ozdraviti

Eros: žal za depresijo ne obstaja univerzalna metoda po kateri bi jo lahko zlahka odpravili (tako kot je to možno pri disleksiji). je pa po teoriji rei jasno kaj botruje temu stanju, zato se posamezniku s tem razumevanjem odprejo nove možnosti za odpravo te težave.

depresija je stanje v katerem posameznik doživlja hujši zaplet v odnosu med razumi. ker je počutje duha odvisno od počutja vseh treh razumov, ob nastopu večjega konflikta med njimi pride do brezvoljnosti, izgube volje do življenja, pomanjkanje smisla, apatije, nezmožnosti občutenja tistih občutenj, ki nas polnijo z življenjem in nam dajejo radost. rei tudi razkriva, da je depresija nasprotno stanje od zaljubljenosti, torej obe stanji predstavljata odklon v nasprotni smeri od normalnega stanja odnosov med razumi, v kakršnem naj bi preživeli večji del življenja.

konfliktnost med razumi je naravna, saj si vsak razum prizadeva, da bi uveljavil svoj pogled na življenje, svoje vrednote in svoj način razmišljanja, toda včasih se ta konflikt tako zaostri, da si razumi med seboj odpovejo nujno raven sodelovanja, kar vodi tisti prazen občutek, ki mu rečemo depresija.

značaji

pri tem je treba povedati, da do depresije pri nekaterih ljudeh sploh ne more priti, to so tisti z značajem, ki jim vlada eden od treh razumov. ljudje s takšnim značajem imajo vodilni razum, ki ima vse niti v svojih rokah in sam s seboj ne bo prišel v konflikt. k depresiji so zato najbolj nagnjeni tisti z dvema vzporednima razumoma in seveda 13. značaj, pri katerem je usklajevanje med tremi enako močnimi razumi najtežje.

kako se lotiti depresije?
tako kot pri vsakem sporu v vsakdanjem življenju, je potrebno poznati ozadje tega spora, če se želimo vključiti v reševanje tega konflikta. za razliko od posameznikov, ki jih lahko izprašamo o težavah in motivih, pa od svojih nezavednih razumov ne moremo tako enostavno izvedeti kje leži vir težav. posameznik se zaveda samo razmišljanja svojega zavednega razuma – to je racia. (tako je ne glede na postavitev razmerja moči med razumi) zato posameznik ne prepoznava ozadja konflikta, saj z raciem pogosto vidimo, da za naše duševno stanje preprosto ni nobenega omembe vrednega razloga … toda tak razlog zagotovo obstaja pri enem ali obeh nezavednih razumih.

načeloma je mogoče na osnovi tega, ali gre pri posamezniku za strahove s katerimi pogosto povezuje svoje razmišljanje ali pa za razočaranje nad življenjem, ugotoviti s katerim nezavednim razumom je povezana depresija. ko gre za občutenje tesnobe, strahov in podobnih občutkov je v ozadju konflikta pogosteje instinkt, če pa posameznik zaznava globoko razočaranje nad neizpolnjenimi pričakovanji življenja, je tukaj lahko v ozadju emocio. na to se seveda ne gre zanašati, saj posameznik v svojem svetu težko ločuje občutke razočaranja in razne strahove. pogosto se to tudi prepleta.

pri vsem pa je pomembno vedeti, da je tukaj posameznik dokaj nemočen, saj se je težko boriti proti samemu sebi. če bi razumi znali sami poiskati rešitev za konflikt do depresije namreč tudi ne bi prišlo. tak posameznik zato potrebuje pomoč. ni pa izvzeto, da se kdo tudi sam dokoplje do izvora lastnega konflikta in ga na tak način tudi razreši. še tako huda in globoka depresija je namreč zelo enostavno rešljiva, edina težava je le v tem, da je težko odkriti izvor konflikta. ti konflikti ponavadi sploh niso neke globoko zakoreninjene in težko obvladljive zgodbe iz prteteklosti, ampak veliko pogosteje prave banalnosti, zaradi katerih pa posameznik ustvarja nove konflikte, ki se na koncu tako nagrmadijo, da se rešitev ne zdi več mogoča.

kako nam lahko [psi] pomaga pri odpravljanju depresije?
knjiga [psi] v sebi skriva to posebnost, da lahko komunicira z bralčevimi tremi razumi. to žal ne uspe vsakomur, saj se pri nekaterih bralcih razumi lahko dobesedno ustrašijo izgube svojega priorstva, ki ga knjiga lahko spodnese, kadar to ne temelji na naravnih temeljih. pri večini bralcev pa knjiga kljub vsemu uspe pritegniti pozornost vseh treh razumov, kar potem vodi k razčiščevanju odnosov med njimi. knjiga je namreč pisana tako, da v vsaki zgodbi razumi lahko pridejo do spoznanja, da njihov način razmišljanja ni nujno eden in edini pravi, da je treba spoštovati tudi drugačen način razmišljanja in da je to pravzaprav ključnega pomena za posameznikovo srečo.

v knjigi obstaja tudi mesto, kjer lahko bralec zelo dobesedno dobi odgovor, kje se v njegovem svetu skriva odgovor na notranji konflikt. to lahko odkrijete na straneh 130 – 143. kdor se tukaj uspe dovolj poglobiti, v skrivnost trdnjave, naleti prav na ta odgovor. pri tem mora posameznik temeljito razmisliti in natančno odgovoriti na zastavjenno vprašanje, ki se glasi; “na kaj je bralec v tej zgodbi pomislil, zakaj heraklej erosa ne spusti v trdnjavo?” ker boste odgovor dobili iz vašega nezavednega dela razmišljanja, bo seveda zakrit v prispodobi, ki jo je treba znati tudi pojasniti, to pa lahko naredi le nekdo, ki dobro pozna vaše življenje. vsekakor pa se tistim z depresijo splača na tem mestu vrtati v sebe, saj trdnjava nikoli ne laže in tudi če v tem trenutku nimate težav z depresijo, lahko v trdnjavi odkrijete potencialni konflikt, ki vas bo spravil v obup v trenutku, ko bodo za to izpolnjeni pogoji … in včasih so to lahko tudi majhne in nepomembne stvari.

zavedamo se le tega, kar razume naš racio, ni pa nujno, da je to, kar si naš racio predstavlja sploh kakorkoli povezano z našim notranjim konfliktom, ki je razlog depresije. kot rečeno, se ponavadi tega sploh ne zavedamo in je ozadje konflikta nekaj povsem drugega kot se nam zdi “logično” – torej logično po razlagi našega racia. omenjene “prazne” strani v knjigi delujejo povsem drugače, gre za projekcijo, ki temelji na predsatvi našega sveta, saj v vsej zgodbi ne obstaja namig za to, kar naj bi predstavljalo notranjost trdnjave. tako bralec lahko sklepa le po svojem svetu in v tem naleti prav na to, kar v njegovem svetu pred drugimi zakriva s svojimi kulisami. knjiga na tem mestu izkorišča prav to človeško lastnost, da druge sodimo po svojem svetu, tako lahko pridemo do podrobnosti o sebi.

Si želiš novih spoznanj?
Naroči knjigo [psi] >
Brezplačna poštnina!